DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

Huizenveiling aantrekkelijker maken voor consumenten

 

 

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil dat particulieren straks via internet kunnen bieden op een executieveiling. Met dit laagdrempelige middel hoopt hij dat het bieden op huizen die gedwongen verkocht worden aantrekkelijker wordt voor particulieren, en daarmee is de kans kleiner dat huizen (ver) beneden de marktwaarde worden verkocht. Opstelten stuurt daarover een wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State.

 

Nu zorgen het ontoegankelijke karakter van de veiling en de risico's voor de particuliere koper ervoor dat een woning gemiddeld 30 procent minder opbrengt dan bij onderhandse verkoop. Het zijn vooral handelaren die de markt beheersen en in veel gevallen de prijs laag houden. Banken lijden verlies en de huiseigenaar blijft, omdat hij uit de opbrengst van de veiling de hypotheekschuld niet kan aflossen, achter met een restschuld. De minister wil dat veranderen.

 

De overheid verwacht dat internet de executieveiling transparant maakt. Digitale bieders kunnen de veiling in de zaal volgen en de bieders in de zaal zien de elektronische biedingen binnenkomen. Er wordt precies vastgelegd wie wanneer welk bod heeft uitgebracht. De internetveiling kan gelijktijdig met een veiling in de zaal plaatsvinden, maar ook zelfstandig.

 

Advies DeHypothekenMakelaar.nl:

Past u echter wel even op hoe het zit met bouwkundige staat en oplevering vrij van al dan niet legitieme bewoners……want de condities bij veilingkopen liggen natuurlijk heel erg anders dan bij reguliere onderhandse aankoop. Past u dus heel goed op, want het is geen alledaags Markplaatsje en het gaat niet om een tweedehands koelkastje ?! Ook zult u garanties moeten aanleveren en loopt u risico op boetes bij niet afnemen, past u dus op!

 

Bron: InFinance 31021011

DeHypothekenMakelaar.nl:Laatste update: 01/02/2011 14:42.45