DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

ING: Starters krijgen het nog moeilijker op de huizenmarkt

Dit jaar komt de huizenmarkt in ons land nauwelijks in beweging. Starters krijgen steeds minder toegang tot de woningmarkt, terwijl de prijzen nauwelijks verder zullen dalen. Dat voorspelt het economisch bureau van ING in de vandaag gepresenteerde Kwartaalmonitor Woningmarkt.


Het wordt dit jaar voor starters op de huizenmarkt opnieuw moeilijker een huis te kopen, stelt ING. Door de verdere stijging van de hypotheekrente en de scherpere inkomensnormen voor de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) raakt een koophuis voor veel nieuwkomers verder uit zicht. Dat raakt de hele huizenmarkt, omdat er een toename van het aantal starters nodig is om de doorstroming op gang te brengen.
­

De prijsdaling die nodig is om meer starters een kans te geven blijft volgens ING uit. Omdat de arbeidsmarkt aantrekt, zijn er minder gedwongen huizenverkopen. Daarnaast zijn huizenbezitters nauwelijks bereid hun vraagprijs te laten dalen. ING verwacht dat de huizenprijzen daardoor dit jaar amper zullen dalen.
­
Eind vorig jaar nam de activiteit op de Nederlandse huizenmarkt overigens wel licht toe. Dit was volgens ING echter een tijdelijke oprisping. Kopers wilden op de valreep nog gebruik maken van de soepeler regels voor de NHG, aldus de economen van de bank. De huizenprijs lag vorig jaar gemiddeld bijna 1 procent lager dan een jaar eerder. In 2009 daalde gemiddelde prijs met ruim 5 procent.

 

Bron: Kluwer-Plein / ING

 

DeHypothekenMakelaar.nl

 

Bijlagen:Laatste update: 16/02/2011 20:25.37