DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

Wetsvoorstel ‘Pensioenleeftijd naar 66 jaar in 2020’ naar Tweede Kamer

Het wetsvoorstel dat de AOW-leeftijd verhoogt in 2020 van 65 naar 66 jaar is vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden.

 

De AOW-leeftijd wordt in 2020, zoals afgesproken in het regeer- en gedoogakkoord, verhoogd van 65 naar 66 jaar. Daarnaast worden de pensioenrichtleeftijd en de opbouwpercentages in het Witteveenkader, het dotatiepercentage voor de (fiscale) oudedagsreserve (F)OR) en het premiepercentage in de derde pijler aangepast in verband met de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd.

Kritiek Raad van State op pensioenplan
De Raad van State is trouwens kritisch over de manier waarop minister Henk Kamp (Sociale Zaken) de AOW-leeftijd wil verhogen. Zo vindt hij dat de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 66 jaar in 2020 te laat komt. Het adviesorgaan van de regering heeft de minister geadviseerd zijn wetsvoorstel over de pensioenleeftijd niet naar de Tweede Kamer te sturen. Dat blijkt uit een advies van de Raad, dat Kamp dinsdag met zijn wetsvoorstel naar de Kamer heeft gestuurd.

 

Met het indienen van zijn plan trekt de VVD-minister een eerder wetsvoorstel over een hogere AOW-leeftijd van zijn voorganger, Piet Hein Donner, in. Het adviesorgaan vraagt zich af waarom Kamp niet net als zijn CDA-voorganger verder gaat en in 2025 de AOW-leeftijd doorschuift naar 67 jaar. Er wordt op gewezen dat werkgevers en vakbonden daarop ook al zinspelen….

 

Bijlagen:

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ANP 11052011

 

DePensioenMakelaar.nl

Gerelateerd nieuws

De pensioensleeftijd kan in 2040 verhoogd worden naar 68 jaar, dat zegt minister Henk Kamp van Sociale Zaken vandaag in het programma Aan de Slag. Ook geeft hij aan dat de leeftijd in 2025 naar 67 jaar zou kunnen, in navolging op de verhoging op de eerste verhoging naar 66 jaar in 2020.

Raad van State
Kamp vindt het niet te laat om de pensioensleeftijd in 2020 naar 66 jaar te verhogen. Hij reageert hiermee op de kritiek van de Raad van State die woensdag stelde dat een verhoging in 2020 veel te laat is.

Veel te laat
Het adviesorgaan reageerde woensdag op het wetsvoorstel dat Kamp naar de Kamer heeft gestuurd en stelde dat de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 66 jaar in 2020 veel te laat is.

Minister Kamp vindt dat je mensen de ruimte moet geven om zich voor te bereiden op de verhoging van de pensioensleeftijd.

Langer doorwerken
Daarnaast vindt de minister het van belang dat de groep van 55 tot 65 jaar langer blijft doorwerken.

SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt viel van zijn stoel van dit idee.

 

Bron : BNR 11052011Laatste update: 11/05/2011 13:57.13