DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

VEH roept op tot boycot nieuwe hypotheekregels

 

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat alle geldverstrekkers bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) de nieuwe hypotheeknormen, opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), aan hun laars lappen en zich houden aan de bestaande NHG-normen. Tot nu toe lijkt alleen Aegon dit te doen, stelt de VEH die de ontstane situatie hoogst ongelukkig noemt, "net nu de woningmarkt weer enigszins opkrabbelt".

 

De nieuwe normen voor hypotheekverstrekking die 1 augustus zijn ingegaan, zijn strikter dan de bestaande normen die gelden voor NHG-hypotheken. De NVB-regels beperken onder meer de maximale hypotheek tot 106% van de koopprijs van de woning, terwijl de NHG-normen tot maximaal 108% gaan. Volgens de VEH wordt het voor starters ook onmogelijk om bijkomende kosten voor opknappen of verbouwing van de woning mee te financieren. "Het gevaar dreigt daardoor ook dat het gat in de financiering wordt opgevuld met duurdere en meer risicovolle kredieten", waarschuwt de vereniging.

 

"We roepen alle hypotheekverstrekkers op voor hypotheken die onder NHG vallen, de bestaande NHG-normen toe te passen. Zoals ze tot op heden eigenlijk altijd gedaan hebben. Dit is niet alleen in het belang van hun klanten die op goede gronden verantwoord willen kopen, maar ook van groot belang voor het functioneren van de woningmarkt. Starters en lagere inkomens die zonder eigen geld op basis van de bestaande NHG-normen veilig en vertrouwd willen financieren, krijgen nu al op internet het advies om naar Aegon te gaan. Betekent dit nu dat alle starters in Nederland die op een verantwoorde manier hun bijkomende kosten en verbouwing willen meefinancieren, alleen nog bij Aegon terecht kunnen?", zo vraagt Rob Mulder, VEH-directeur Strategie & Belangenbehartiging, zich af. "Als de oproep geen effect heeft", zo kondigt de vereniging aan, "dan zullen wij hierover contact opnemen met politiek Den Haag".

 

Bron: AM Nieuws 01-08-2011 • 6 reacties

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 02/08/2011 12:10.41