DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

BNP Paribas stopt met hypotheken in Nederland

 

Paribas stopt met hypotheken op de Nederlandse markt. Vanaf 1 januari worden geen nieuwe hypotheekleningen meer verstrekt.

De Franse bank schrijft zijn relaties tot een strategische heroriëntatie te zijn gekomen vanwege de hogere kapitaaleisen en de problemen voor banken om zich te financieren.

 

Buffers versterken

De bank wil de omvang van zijn hypotheekportefeuille verkleinen en zo kapitaal vrijmaken om zijn buffers te versterken. Gisteren werd bekend dat Amerikaanse geldmarktfondsen de afgelopen twaalf maanden voor $ 76,8 mrd weghaalden bij Franse banken. Eerder deze week bleek uit de stresstest van de Europese Bank Autoriteit dat Franse banken voor € 7,8 mrd moeten herkapitaliseren.

 

In de brief aan relaties die in het bezit is van deze krant, zegt BNP Paribas dat de verkoop van de Nederlandse hypotheekportefeuille is onderzocht maar dat in het huidige economische klimaat het ‘geen reële optie bleek te zijn’. Daarom is besloten de portefeuille uit te faseren.

 

Het is nu nog onduidelijk wat de consequenties voor bestaande klanten zijn. Blijft de dienstverlening van BNP voor de rentevaste periode of voor de volledige looptijd van de hypothecaire lening overeind? De bank verwijst desgevraagd door naar het Franse hoofdkantoor, maar daar was vrijdag niemand bereikbaar.

 

Verschraling hypotheekmarkt

Tussenpersonen maken zich zorgen over het besluit van BNP Paribas omdat de hypotheekmarkt verschraalt. SNS Reaal is naar verluidt terughoudend met het verstrekken van nieuwe hypotheekleningen. ‘Dit is een heus “issue”. Consumenten moeten er toch op kunnen vertrouwen dat ze bij een geldverstrekker goed zitten. Tegen welke kosten vinden BNP-klanten een nieuwe hypotheekverstrekker’, zegt een van hen. BNP verkocht hypotheken niet alleen via het eigen merk, het financierde de hypotheekverkoop van labels bij ASR en Reaal en de Hypotheker.

 

BNP Paribas was een prijsvechter die vorig jaar de snelste groeier was op de Nederlandse markt met 8% van de nieuwe hypotheekproductie. De afgelopen weken gingen al geruchten dat BNP Paribas een terugtrekkende beweging maakte door zichzelf uit de markt te prijzen. De bank was sinds eind september verdwenen uit de lijstjes van scherpste aanbieders.

 

De absolute omvang van de portefeuille was gisteren niet te achterhalen. De gevolgen voor de medewerkers van de hypotheekafdeling Finance worden de komende tijd duidelijk.

 

Kredietverlaging

BNP Paribas gaat wel door met andere activiteiten in Nederland zoals vermogensbeheer (Insinger de Beaufort), verzekeringen (Cardif) en  leasing (BNP Paribas Leasing Solutions, Arval).

 

Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde het oordeel over BNP Paribas vrijdag met een stap vanwege de krappe financiering.

 

Bron: FD / Pieter Couwenbergh  vrijdag 09 december 2011, 21:11 update: vrijdag 09 december 2011, 21:13     

DeHypothekenMakelaar.nl

 

Meer over dit onderwerp:
Bedrijfsinformatie BNP PARIBAS ACT.A 32,51 +1,40 +4,48%

BNP schrapt 1400 banen
Moody's verlaagt kredietwaardigheid drie Franse banken
Duitse prijsvechter betreedt NL hypotheekmarkt -
Langlopende hypotheek is inmiddels handelswaarLaatste update: 10/12/2011 11:25.18