DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

Tweede Kamer akkoord met afschaffen DGA-pensioen

Het afschaffen van het pensioen in eigen beheer is weer een stapje dichterbij. De zogeheten novelle, die staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft ingediend als aanvulling op de wet, is aangenomen door de Tweede Kamer.

Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen (tool) schaft het pensioen in eigen beheer voor dga’s af. In plaats daarvan moeten ondernemers het opgebouwde pensioenpotje omzetten naar een pensioenverplichting die het geld gelijkmatig over twintig jaar uitkeert. De andere mogelijkheid is om het pensioen af te kopen.

Onduidelijkheid over aftrek kosten pensioen

Eigenlijk zou de Eerste Kamer eind vorig jaar al over de wet stemmen, maar toen trok Wiebes het wetsvoorstel op het laatste moment terug. Hij wilde eerst meer onderzoek doen naar kritiek van sommige pensioenexperts, die waarschuwden dat dga’s toekomstige pensioenkosten in één keer konden aftrekken van de winst. Daardoor zou de Staat flink vennootschapsbelasting (tools) binnenharken.

Uiteindelijk bleek de soep niet zo heet gegeten te worden. In de wet was dit ‘lek’ al dichtgetimmerd, maar in antwoorden op Kamervragen had Wiebes onduidelijkheid laten ontstaan. Daarom stelde hij in de novelle (pdf) klip en klaar dat die pensioenkosten niet in één keer aftrekbaar zijn. Er wordt nog wel een uitzondering gemaakt voor dga’s die voorafgaand aan Prinsjesdag vorig jaar al een reserve op de balans hadden staan voor toekomstige pensioenkosten.

Staatssecretaris wil wet per 1 april 2017 in werking laten treden

Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd met de novelle (pdf), kan de wet alsnog aan de orde komen in de Eerste Kamer. Op 14 februari zal de Eerste Kamercommissie voor Financiën zich buigen over de novelle. Het is de bedoeling dat de wet per 1 april aanstaande in werking treedt. Volgens Wiebes hebben dga’s daarmee nog voldoende tijd om hun pensioen goed te regelen.De maatregelen rond het afschaffen van het dga-pensioen kennen geen terugwerkende kracht. Dat geldt wél voor de overige maatregelen in de wet. Die hebben een terugwerkende kracht tot 1 januari 2017.

Bron: rendement

DePensioenMakelaar.nl  9 februari 2017 Door redactie

Bijlagen bij dit bericht

 

 

 

 Laatste update: 14/02/2017 10:51.49