DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

Raam met uitzicht op uw tuin. Mag dat?

Stelt u zich voor: uw buurman bouwt  een aanbouw of een dakkapel en zet er direct een raam in. Dat raam bevindt zich dan op minder dan twee meter afstand van uw erfgrens. Wij merken in de praktijk dat dit veel voorkomt. Maar mag dit zomaar?

 

Uw buurman mag niet zomaar een raam plaatsen met uitzicht op uw tuin. Daar zijn regels voor. Zo'n raam in een uitbouw of dakkapel moet op minstens twee meter van de erfgrens worden aangebracht om de privacy van de buren te beschermen. Maakt uw buurman toch een raam binnen die afstand dan mag u verlangen dat  dat hij raam verwijdert.

Geen doorkijkje

Naast het verwijderen van het raam is er nog een andere mogelijkheid. Het raam mag blijven als de buren het raam blijvend ondoorzichtig maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het vervangen van het glas door melkglas. Het aanbrengen van folie is niet voldoende omdat dat niet blijvend is en relatief eenvoudig verwijderd kan worden. Het raam in kwestie moet ook blijvend vastgezet worden zodat het niet meer geopend kan worden.

Toch een raam?

Maar zoals op elke regel zijn ook hier uitzonderingen. Heeft het raam uitzicht op een muur die binnen twee meter staat dan mag het weer wel. Loopt er tussen de twee percelen een openbare weg of een openbaar water dan mag het raam ook blijven. Nog een uitzondering is er als het raam er al meer dan twintig jaar is. Dan mag het raam blijven en kunt u daar als buur niets meer tegen doen. Bij deze uitzondering zit wel een addertje onder het gras. Als het raam er al meer dan twintig jaar zit, moet u er op uw beurt weer voor zorgen dat het uitzicht gegarandeerd blijft. U mag er dan niets voor plaatsen. Doet u dat wel, dan kan uw buurman op zijn beurt weer om verwijdering vragen.

Met vergunning toch geen raam

Soms komt het voor dat de gemeente een bouwvergunning verleent voor een bouwwerk met daarin ramen binnen twee meter van de erfgrens. Maar dat is nog geen vrijbrief voor de bouwer. Hij kan zich niet verschuilen achter de verleende vergunning. De gemeente kijkt namelijk bij het verlenen van de vergunning niet naar de regels uit het Burgerlijk Wetboek. Dat betekent dat een raam binnen twee meter van de erfgrens onrechtmatig kan zijn ondanks het feit dat de gemeente een vergunning heeft verleend. Als buurman kunt u dan alsnog om verwijdering of vragen om het raam blijvend ondoorzichtig te maken.

BRON: ARAG Martine Kleefman op 14-04-2017

VerbijsterendAdvies.nlLaatste update: 24/05/2017 17:18.08