DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

Asbestdaken binnenkort echt verboden

Geplaatst op 16 aug 2017 , bijgewerkt 16 aug 2017, 10:00

Vanaf 2024 zijn asbestdaken verboden. Maar veel mensen weten niet dat het asbestverbod eraan komt. En wie er wel mee aan de slag gaat, loopt tegen allerlei problemen aan. Bouwkundig specialist John Kersemakers belicht de ins en outs.


Het 'asbestdakenbesluit 2024' is een feit, al moet het nog wel wettelijk ‘verankerd’ worden. Waarschijnlijk gebeurt dit voor eind 2017. Waarom is dit besluit om asbest te verbieden genomen? Door weersinvloeden verweren asbestplaten en komen kleine asbestdeeltjes vrij. En die zijn schadelijk voor de gezondheid. De laatste asbestdaken zijn in 1993 aangebracht. 

Uit onderzoek van Milieu centraal blijkt dat ruim driekwart van de Nederlanders niet weet dat het asbestverbod eraan komt. Degenen die wel met asbestsanering willen beginnen, lopen tegen allerlei organisatorische en financiële problemen aan.

Van schuurtjes tot hele daken 

Asbestgolfplaten op een schuurtje vervangen lukt nog wel. Maar het vervangen van hele daken van rijtjeswoningen is een uitdaging. Bewoners hebben geen geld, gaan toch binnenkort verhuizen of zijn op een leeftijd dat het hun tijd wel zal duren. Het regelen van asbestverwijdering komt nu vaak op de schouders te liggen van enkele bewoners in de wijk. 

De meeste mensen hebben geen duizenden euro’s op de bank staan voor het vervangen van een dak. En, een belangrijke vraag waar we nu nog geen antwoord op weten: is een asbestdak na 2024 nog wel verzekerd bij brand? 

Asbest en subsidie

Huiseigenaren kunnen subsidie aanvragen voor asbestsanering bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

Gaan we het redden, alle daken in 2024 asbestvrij? Dat is nog maar de vraag; de asbestverwijdering verloopt langzaam. Ik vermoed dat het nog een hele uitdaging wordt. Mijn advies: regel asbestsanering zo snel mogelijk. De kans is groot dat de kosten om asbest te verwijderen dichter bij 2024 alleen maar gaan oplopen. 

BRON: VEH / John Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Regel asbestsanering zo snel mogelijk; wij verwachten dat de kosten richting 2024 steeds verder zullen gaan stijgen.’

DeHypothekenMakelaar.nl

 Laatste update: 17/09/2017 12:56.54