DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

Energiebesparing winstgevend gefinancierd

Wie zijn huis wil verduurzamen en hiervoor onvoldoende eigen geld heeft, kan een lening afsluiten.
Geld lenen voor energiebesparende maatregelen kan op de volgende manieren:

 1. Hogere hypotheek
 2. Energiebespaarlening (voor bestaande bouw, nieuwbouw en VvE's)
 3. Lening van GreenLoans
 4. Duurzaamheidslening

Energiebesparing via de hypotheek

Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek; huizenkopers die willen verduurzamen, kunnen tot 106 % van de woningwaarde lenen.

Vaak kun je de volgende energiebesparende maatregelen meefinancieren in de hypotheek: 

 • ·         HR-ketel
 • ·         Warmtepomp
 • ·         Zonneboiler
 • ·         Zonnecellen
 • ·         Spouwmuurisolatie
 • ·         Dakisolatie
 • ·         Vloerisolatie
 • ·         HR++ beglazing

De bank zet het extra hypotheekbedrag in een depot en controleert of je het daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen. Bovendien zal de bank je vragen om aankoopnota’s.

Hogere hypotheek 

Koop je een huis en wil je investeren in energiebesparende maatregelen of koop je een huis dat al energiezuinig is, dan kun je bij de meeste geldverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten. Dit extra bedrag komt dan bovenop de maximale hypotheek die gebaseerd is op jouw inkomen. De mogelijkheden op een rij: 

·         Voor investeringen in energiebesparing die nog moeten plaatsvinden, kun je maximaal € 9.000 extra lenen.

·         Voor een woning met minimaal een energielabel A++ of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0,6 kun je maximaal € 9.000 extra lenen.

·         Gaat het om een nul-op-de-meterwoning of een woning met een EPC0 of lager? En is daarbij een zogeheten energieprestatiegarantie afgegeven voor minimaal tien jaar? Dan kun je € 25.000 extra lenen. Vanaf 1 januari 2019 is het mogelijk om voor een woning met EPC0  of lager zonder energieprestatiegarantie € 15.000 extra te lenen.

Voor al deze mogelijkheden geldt de eis van een minimaal bruto gezinsinkomen van € 33.000. Het extra geleende bedrag wordt buiten de inkomenstoets gehouden.

Energiebespaarbudget

Weet je nog niet welke energiebesparende maatregelen je wilt nemen, kies dan voor het Energiebespaarbudget. Dit is mogelijk als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie sluit. Een aantal geldverstrekkers biedt het Energiebespaarbudget ook aan als de hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie wordt afgesloten. Je kunt maximaal 6 % van de marktwaarde meefinancieren voor verduurzaming en later uitzoeken wat de beste maatregelen zijn. Nog niet alle geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid.

Rentekorting bij duurzaam huis

ABN AMRORabobankVista hypotheken en Triodos Bank geven een rentekorting als sprake is van een energiezuinige woning. Ook als het energielabel van je huis omhoog gaat na het nemen van energiebesparende maatregelen, kun je in aanmerking komen voor korting op de rente.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een lening van het Nationaal Energiebespaarfonds, een fonds dat wordt gevuld door onder andere de Rijksoverheid. De lening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen, zoals isolatie of de aanschaf van een zuinige hr-ketel.  

Het Energiebespaarfonds verstrekt leningen tot maximaal € 25.000, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. Uitzonderingen hierop zijn het 'Zeer energiezuinige pakket' (maximaal € 50.000) en 'Nul op de Meter' (maximaal € 65.000), die een looptijd hebben van 15 jaar. Het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd van de lening. De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Energiebespaarlening voor nieuwbouw

Heb je een nieuwbouwhuis met aardgasaansluiting gekocht en wil je die alsnog zonder gas laten opleveren? Maak dan gebruik van de Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos. Voorwaarden van deze lening zijn:

·         de woning is nog niet opgeleverd

·         je gaat van aardgas naar aardgasloos

·         het nieuwbouwhuis is gekocht vóór 1 september 2018

Je hebt medewerking van de aannemer nodig om je nieuwbouwwoning alsnog gasloos te laten opleveren.

Energiebespaarlening voor VvE's

Ook Verenigingen van Eigenaars (VvE) kunnen een Energiebespaarlening aanvragen, van minimaal € 25.000 en maximaal € 5 miljoen. De VvE moet dan wel uit minimaal tien appartementsrechten bestaan. De lening heeft een looptijd van 10, 15 of 30 jaar naar keuze, het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd. VvE's kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken voor de financiering van isolatiemateriaal, hr-glas of ledverlichting in de gezamenlijke ruimtes. Voor het 'Zeer Energiezuinige Pakket' mag er maximaal € 50.000,- en voor 'Nul op de Meter' maximaal € 65.000,- per appartement geleend worden.

Lening van GreenLoans

De lening van GreenLoans is speciaal voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen, bijvoorbeeld voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen, spouwmuurisolatie of een warmtepomp. Greenloans is een onderdeel van ALFAM (100 % dochter van ABN AMRO).

Wie deze lening wil afsluiten, moet aan de volgende eisen voldoen:

·         Je bent eigenaar én bewoner van de woning waarvoor je de lening aanvraagt.

·         Je woning staat in Nederland.

·         De looptijd van de lening is minimaal 5 en maximaal 15 jaar.

Duurzaamheidslening

Met de Duurzaamheidslening kun je bij je gemeente tegen een gunstig tarief geld lenen om je woning energiezuinig te maken. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van gevel-, dak- of vloerisolatie en HR++ glas. De lening is rentevast en bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. Bij een looptijd van 10 jaar kun je tot € 7.500 lenen, bij een looptijd van 15 jaar kun je van € 7.500 tot en met € 25.000 lenen. Daarnaast geldt:

› De maximale eindleeftijd bij aanvragen is 75 jaar.
› De lening mag altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij worden afgelost (met een minimum van € 250).
Geen eenmalige afsluitkosten.
› De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Wie de Duurzaamheidslening wil afsluiten, moet aan de volgende eisen voldoen:

·         Je bent eigenaar én bewoner van het huis waarvoor je de lening aanvraagt.

·         De woning staat in één van de deelnemende gemeenten.

·         Je voldoet aan de voorwaarden van je gemeente.

Een Duurzaamheidslening vraag je aan in jouw eigen gemeente. Vul in de Energiesubsidiewijzer je woonplaats in en ontdek onder 'leningen' of jouw gemeente de lening aanbiedt. 

Leningen voor energiebesparing combineren

Soms kun je voor energiebesparende maatregelen gebruikmaken van meerdere leningen. Sluit je bijvoorbeeld de maximale Duurzaamheidslening van de gemeente af, dan kun je ook nog een lening bij GreenLoans regelen. Soms is een lening te combineren met een subsidie.  

Of toch met eigen geld? 

Nu de spaarrente lager is dan 1 %, loont het om spaargeld te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende uit dat het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie vergelijkbaar is met een rente van 10 % op een spaarrekening. …

Twijfel je wat je gaat doen met je spaargeld: sparen, aflossen, beleggen of investeren in energiebesparende maatregelen? Ga dan naar de rekenhulp 'Sparen, aflossen of beleggen' van Startpunt Geldzaken

Bron: VEH https://www.eigenhuis.nl/besparen/energie-besparen/geld-lenen-voor-energiebesparing?utm_campaign=algemeen&utm_source=nbr&utm_medium=bhle&utm_content=overwaarde_verzilveren_het_kan_met_een_opeethypotheek&utm_term=energie_besparen|tekstlink

DeHypothekenMakelaar.nl

 

 

 Laatste update: 03/06/2019 10:29.58