DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

 

Tweede Kamer wil geen DUO studieschuld verklaring bij hypotheekaanvraag

Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over het besluit van de Tweede Kamer om starters bij het aanvragen van een hypotheek niet te verplichten om een DUO-verklaring te overleggen over een studieschuld. 

Hiermee wordt een starter voor een dilemma geplaatst: verzwijgen van de schuld en een huis kunnen kopen met een niet verantwoorde hypotheek of eerlijk zijn en daardoor mogelijk niet kunnen kopen. 

De Kamer houdt dit dilemma in stand en komt niet met een oplossing. Het verzwijgen van een studieschuld gaat op termijn voorspelbaar voor problemen zorgen. Daarom wil VEH dat de Minister op haar oorspronkelijke voorstel doorzet. 

Vervelende consequenties

Het blijft bij veel geldverstrekkers mogelijk om een studieschuld bij een hypotheekaanvraag te verzwijgen. Dit kan vervelende consequenties hebben. Zo zal de Nationale Hypotheekgarantie een eventuele restschuld bij een gedwongen verkoop niet kwijtschelden en bij een betalingsachterstand zal een bank of andere geldverstrekker zich minder soepel opstellen zodra blijkt dat de klant oneerlijk is geweest over zijn financiële verplichtingen…

Eigen verklaring 

Uit een rondgang van de vereniging onder 31 geldverstrekkers blijkt dat de helft aan de klant een eigen verklaring vraagt over een studieschuld. Dit geeft iemand de mogelijkheid om een studieschuld achterwege te laten en zo een hogere hypotheek af te sluiten. Dertig procent van de banken en andere geldverstrekkers vraagt klanten nu al om een verklaring van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) over de openstaande studieschuld te overleggen. Eerder zei minister Ollongren dat een dergelijke DUO-verklaring eenvoudiger moest worden. Daarmee wilde zij het opzettelijk verzwijgen van een studieschuld bij een hypotheeklening tegen gaan.  

Inconsequent

Het besluit van de Tweede Kamer staat haaks op het uitgangspunt dat dat kopers veilig en verantwoord moeten lenen. Daarbij hoort dat zowel het inkomen als de uitgaven (inclusief verplichtingen zoals het aflossen van een studieschuld) moeten worden opgegeven. De gegevens over inkomen en vaste uitgaven moeten ook kunnen worden geverifieerd. 

Voorbeeld

Een starter heeft een studieschuld van € 25.000. Indien de schuld onder het nieuwe leenstelsel is opgebouwd, wordt bij de aanvraag van een hypotheek rekening gehouden met een financiële verlichting van 112,50 per maand (0,45% van de studieschuld over een periode van 35 jaar). Hierdoor kan de starter ruim 30.000 euro minder aan hypotheek krijgen. 

BRON: VEH 05072019

DeHypothekenMakelaar.nl

 Van maximale hypotheek 2 keer studieschuldbedrag af’

Afgelopen vrijdag 21062019 werd bekend gemaakt dat een studieschuld verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek binnenkort moeilijker wordt. Uitvoeringsorganisatie DUO past momenteel haar systeem aan waardoor verificatie makkelijker wordt.

Vergelijkingssite Independer heeft daarop een ‘Studieschuld-effectenkaart’ gepubliceerd, waarop de financiële gevolgen van een studieschuld op de maximale hypotheek inzichtelijk worden gemaakt. De vergelijkingskaart is gebaseerd op 104 verschillende situatie-profielen. Vuistregel: van de maximale hypotheek gaat ongeveer twee keer de studieschuld af.

Verklaring opvragen
Straks kan iedereen die een hypotheek aanvraagt, bij DUO een verklaring opvragen over het al dan niet bestaan van een studieschuld en de hoogte ervan. Deze verklaring kan vervolgens worden toegevoegd aan benodigde documenten bij de hypotheekaanvraag. Dit meldde minister Kajsa Ollongren in een Kamerbrief na overleg met het Platform Hypotheken, het orgaan waarin overheid en de sector zitting hebben.

Reden voor deze aanpassing is dat studieleningen op dit moment niet altijd meegenomen worden in de hypotheekaanvraag. Consumenten geven ze niet altijd op en hypotheekadviseurs vragen er niet altijd naar. Independer haalt cijfers van het BKR aan waaruit zou blijken dat 39 procent van de in totaal 1 miljoen mensen met een studieschuld deze NIET meldt bij een hypotheekaanvraag.

Sociale karakter
De registratie van studieschulden blijft bij DUO, en gaat niet naar het BKR, waar de sector een voorkeur voor heeft uitgesproken. De leningen staan immers al geregistreerd bij DUO en zijn eenvoudig toegankelijk voor oud-studenten, zo is de redenering van het kabinet. Bovendien wil het kabinet dat ‘het sociale karakter’ van studieleningen vanwege de toegankelijkheid van het hoger onderwijs duidelijk blijft.

BRON: Findinet Linda Welther -24 juni 2019 / DeHypothekenMakelaar.nl

 Laatste update: 12/07/2019 11:15.39